Kako sa prirodnim receptma skinuti trigliceride i kolestrol

Najefikasniji način za skidanje trigliceridi kolesterol i masnoće u krvi prirodnim putem

skidanje triglicerida

Šta su trigliceridi


su masnoće, spojevi alkohola glicerola i masnih kiselina. Unosimo ih hranom, ali se nalaze pohranjeni i u masnim stanicama tijela. Kada organizam želi iskoristiti mast iz hrane ili masnih rezervi, mora trigliceride najprije razgraditi enzimima na glicerol i masne kiseline. Razgrađeni proizvodi iskorištavaju se u metabolizmu - glicerol se pretvara u glukozu (krvni šećer) koja se može iskoristiti za stvaranje energije ili izgradnju drugih tvari, a masne se kiseline razgrađuju do jednostavnijih pri čemu također nastaje energija.


skidanje kolesterola

Šta je kolesterol


je masnoća koje najviše ima u namirnicama životinjskog porijekla. Bez kolesterola, većina živih bića ne bi mogla živjeti. Riječ je o tvari koja je sastojak svake stanice tijela (stanične membrane). Osim toga, u ljudskom organizmu kolesterol je potreban za mnoge metaboličke procese u izmjeni tvari. Iz njega nastaje više vrsta hormona, i to ženskih i muških spolnih hormon (testosteron, estradiol) te hormon nadbubrežne žlijezde (kortizol). Također dio je i molekule vitamina D. Kolesterol je i tvar iz koje nastaju žučne kiseline koje se putem žuči izlučuju u crijevo i bez kojih je nezamisliva normalna probava, pogotovo masti.


skidanje masnoća

Ša je LLDL - Kolesterol


Kako je kolesterol masnoća topljiva samo u mastima, a krv se sastoji prvenstveno od vode, on se ne bi mogao krvlju prenositi iz probavnog sustava i jetre do svih tkiva u kojima se iskorištava. Stoga kolesterol zajedno s posebnim bjelančevinama čini čestice koje se nazivaju lipoproteini.To su prenosnici kolesterola i drugih masnoća u krvi. Postoji više vrsta lipoproteina, a najvažnije su dvije: LDL-čestice koje prenose kolesterol i odlažu ga u pojedina tkiva i organe, i HDL-čestice koje sakupljaju na sebe i prenose suvišan kolesterol iz raznih tkiva u jetru. Lipoproteini se razlikuju prvenstveno prema svojoj gustoći: LDL su čestice niske gustoće, a HDL su čestice visoke gustoće.

dobar kolesterol

Šta je dobar kolesterol?

Dobar kolesterol ima sposobnost da skuplja masnoću sa zidova krvnih sudova i na taj način sprečava nakupljanje loših masnoća na zidovima krvnih sudova i sužavanje krvnih sudova čijim razvojem se povećava krvni pritisak i povećavaju šanse za začepljenje krvnih sudova odnosno nastanka tromba. Dobar kolesterol prikupljenu masnoću prenosi u jetru gde se dalje prerađuje i izbacuje iz ogranizma.

loš kolesterol

Šta je loš kolesterol?

Loš kolesterol ili LDL sadrži veliki procenat kolesterol koji podliježe oksidaciji. Kolesterol iz LDL paketa se lijepi za zidove krvnih sudova i doprinosi izgradnji aterosklerotskog plaka. Kada je razina LDL kolesterola povišena dolazi do pojačanog stvaranja ovih naslaga, odnosno plaka. Kada dođe do suženja krvnog suda povećava se krvni pritisak, pa se i srce dodatno opterećuje.